top of page

Slimme handvatten voor vitaliteit professionals & coaches

SLA_BG3_edited.jpg
Onderzoek laat zien dat er een directe relatie is tussen hoeveel tijd digitale technologie onze aandacht in beslag neemt, en de mate waarin slaapproblemen, angstige en depressieve gevoelens en burnout klachten toenemen.
 

De kosten voor organisaties als gevolg van psychisch verzuim worden jaar in jaar uit hoger. Eén werknemer met een burn-out kost een organisatie gemiddeld 60 duizend euro en slaapproblematiek veroorzaakt jaarlijks tot 20 miljard euro verlies door ongelukken, ziekten en productiviteitsdaling. Voorkomen is niet dus alleen beter, maar vooral ook veel goedkoper dan genezen.

Ben jij binnen jouw organisatie bezig met Duurzame Inzetbaarheid of begeleid je coachees bij burnout, depressieve en angstige gevoelens en bij slaapproblematiek? Laat ons je helpen.

Mensen kunnen niet alleen verslaafd raken aan middelen, maar ook aan gedrag zoals bijvoorbeeld gokken, gamen, overmatig actief zijn op social media en dwangmatig zoeken naar informatie. Deze verslavingen worden gedragsverslavingen genoemd. Het fijne gevoel dat hierbij ontstaat, komt omdat er dopamine aangemaakt wordt in de hersenen.

Dopamine wordt in organismen al miljoenen jaren aangemaakt bij de verwachting van, of het beleven van iets aangenaams zoals voedsel innemen of bij de voortplanting. Zo kunnen organismen zich handhaven en nieuwe patronen leren. 

Bij mensen zorgt het er onder andere voor dat we nieuwsgierig zijn en gemotiveerd worden, dat we ons sociaal gedragen en onze impulsen kunnen beheersen, maar ook dat we problemen op kunnen lossen doordat we ons kunnen concentreren en situaties kritisch kunnen beoordelen.

 

Digitale technologie heeft in één generatie ons gedrag zo sterk veranderd dat we kunnen spreken van een Dopamine Afhankelijke Gewoonte. Wanneer de natuurlijke dopamine balans verstoord wordt, kan dit leiden tot een veranderde structuur van de hersenen en tot degeneratieve aandoeningen.


SmartLife Academy heeft zich ontwikkeld tot dé specialist in hoe ons gedrag verandert met de komst van digitale technologie en hoe die gedragsverandering een rol speelt bij het ontstaan van mentale en fysieke klachten. Gelukkig is ons lichaam in staat zich te herstellen wanneer we ons bewust worden van de Dopamine Afhankelijke Gewoonte. Door te sturen op bewuste gedragsverandering ontstaat weer een natuurlijke dopamine balans en vormt zich intrinsieke motivatie om bewust gebruik te maken van digitale technologie.

“ Wanneer je te veel je aandacht naar buiten gericht hebt, zoals op je smartphone, leer je te weinig de vaardigheid van je aandacht naar binnen te richten. Dit gaat ten koste van zelfbewustzijn."

Lotte Ursem| coach

Speciaal voor jou:
gratis inspiratiesessies

Gedurende het jaar geven wij een serie inspiratiesessies speciaal voor HR- en vitaliteitsprofessionals. 

 • Training Leidinggeven op Afstand (open inschrijving)
  Training Leidinggeven op Afstand (open inschrijving)
  wo 02 jun
  Online training
  02 jun 2021, 09:30 – 16:30
  Online training
  02 jun 2021, 09:30 – 16:30
  Online training
  Hybride werken zet ons voor heel wat uitdagingen. Maar het biedt ook heel veel kansen. Wanneer je het hybride werken voor je medewerkers op een goede manier inricht en ze hierin op een juiste manier begeleidt, zorgt dit voor meer productiviteit, meer werkplezier en meer efficiëntie.
  Delen
 • Training Omgaan met Veranderingen (open inschrijving)
  Training Omgaan met Veranderingen (open inschrijving)
  do 27 mei
  Online training
  27 mei 2021, 09:30 – 16:30
  Online training
  27 mei 2021, 09:30 – 16:30
  Online training
  De ene verandering is de andere natuurlijk niet. Een nieuwe shampoo proberen is heel wat anders dan de introductie van hybride werken. Om nog maar te zwijgen van pijnlijkere zaken, zoals het verliezen van je baan of een familielid dat komt te overlijden.
  Delen
 • Training van Werkdruk naar Werk & Plezier! (open inschrijving)
  Training van Werkdruk naar Werk & Plezier! (open inschrijving)
  wo 19 mei
  Online training
  19 mei 2021, 09:30 – 16:30
  Online training
  19 mei 2021, 09:30 – 16:30
  Online training
  Gemiddeld werken we in ons leven zo’n 80.000 uur. Dat komt neer op ongeveer 30% van onze wakkere tijd die we verruilen voor inkomen. Daar is niets mis mee zolang die tijd jou maar genoeg werkplezier oplevert en geen energievreter is.
  Delen
bottom of page