top of page

Een gezonde digitale leefstijl voor het hele gezin

SLA_BG4_edited.jpg
Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Zelfs de meest vooraanstaande futuroloog kan niet voorspellen hoe onze wereld er over 10 jaar uit ziet.

Het enige wat we kunnen zeggen over de komende ontwikkelingen is dat de wereld constant in snel tempo zal veranderen en dat wij onze kinderen moeten leren hiermee om te gaan. Digitale technologie heeft een nieuwe lifestyle gecreëerd van instant bevrediging, constante bereikbaarheid en mindless entertainment. Tegelijkertijd staan onze kinderen offline steeds minder stil bij nare of juist plezierige ervaringen.

In het digitale tijdperk staan wij voor de uitdaging onze kinderen te leren hoe zij hun identiteit offline vorm moeten geven in plaats van te acteren in een wereld die overspoeld wordt door picture-perfect-plaatjes.

We zullen onze kinderen de ruimte moeten geven om tijd te besteden aan het onderzoeken van zichzelf. Ze moeten letterlijk leren herkennen wat zich binnen in henzelf afspeelt, hun gedachten en gevoelens leren ervaren op hun pad naar volwassenheid. We moeten ze helpen leren ontdekken wie ze zijn zodat ze zich niet willoos laten manipuleren door Artificial Intelligence, Persuasive Design, Big Data en gepersonaliseerde algoritmes. 

De vaardigheid om alleen met jezelf te zijn en je daar tevreden over te voelen is de meest waardevolle skill die we onze kinderen in deze tijd kunnen meegeven. Belangrijke factoren voor een gezond en gelukkig leven zijn dat je je aandacht weet te richten, je tijd kunt managen en je gevoelens leert herkennen. Wanneer je als kind niet leert hoe je met gevoelens om moet gaan, is de kans groter dat je later angsten gaat voelen bij alledaags gedoe. 

Voor ouders en opvoeders organiseert SmartLife Academy regelmatig workshops en lezingen. En in 2019 schreef Carlijn het boek ‘Samen zeggen we DAG’; een shortread met heel veel inzichten uit de wetenschap maar vooral ook praktisch tips & tricks. Het biedt ouders handvatten in hun zoektocht naar een gezonde Digitale leefstijl voor het gezin.

Workshops voor gezinnen

Gedurende het jaar geven wij regelmatig inspirerende workshops voor ouders. Schrijf je in.

 • Training Gezonde Digitale Leefstijl (open inschrijving)
  Training Gezonde Digitale Leefstijl (open inschrijving)
  wo 09 jun
  Online training
  09 jun 2021, 09:30 – 16:30
  Online training
  Het digitale tijdperk is pas net begonnen. De toepassingen die we de afgelopen 10 jaar gezien hebben, staan in schril contrast met de ontwikkelingen die we de komende 5 jaar zullen gaan zien. We zullen ons in onze werk- en privéomgeving met de ‘snelheid van het licht’ aan moeten blijven passen.
  Delen

"Steeds vaker worden kinderen naar mijn spreekuur verwezen wegens vermoedens van een psychiatrische stoornis, terwijl het dan blijkt te gaan om negatieve beïnvloeding op social media of slaapgebrek door langdurig schermgebruik!"

D.E Spalter | kinder- en jeugdpsychiater

bottom of page