top of page

Slimmer thuiswerk tips

Aparte werkplek

Wanneer je regelmatig thuis werkt is het handig om een aparte werkplek te creëren die je koppelt aan je werk. Het hoeft geen enorm kantoor te zijn, het kan net zo goed een tafeltje in een hoek van je woonkamer zijn, een bureau op de logeerkamer of je laptop op het einde van de keukentafel. Belangrijk is dat het een plek is waar je niet naar toe gaat om te ontspannen zoals bijvoorbeeld je slaapkamer of op de bank. Het moet een plek zijn waar niemand je kan storen, of dat de mensen waarmee je leeft weten dat wanneer jij op jouw werkplek zit, je niet gestoord kunt worden. Maak hier een vaste plek van. Het wordt hierdoor makkelijker om te focussen op je werk.Routine

Wij mensen worden blij van routine, het zorgt ervoor dat ons leven voorspelbaar is, het zorgt ervoor dat we energie overhouden en voor structuur en duidelijkheid. Wanneer je thuiswerkt en met focus en aandacht en zo min mogelijk energie zoveel mogelijk gedaan wil krijgen, is een duidelijke routine onmisbaar. Maak per dag een duidelijke planning en wees hierbij ook realistisch. Probeer bijvoorbeeld in de ochtend taken te doen die meer concentratie van je vragen en in de middag je calls te plannen.


Plan niet alleen je werkuren in maar zeker ook je pauzes. Probeer elke dag om dezelfde tijd te starten en te stoppen met je werk. Plan ook je lunch in (en je ontbijt) zodat je dit niet doet boven je laptop.


Probeer ook beweging onderdeel te laten zijn van je routine. Bijvoorbeeld door de dag wandeld of sportend (eventueel met je kinderen) te beginnen.