top of page

Slimme 21st century skill: CREATIVITEIT


Creativiteit stimuleert het probleemoplossend vermogen, bevorderd veerkracht, geeft zelfvertrouwen en meer werkplezier.

We werken veelal nog vanuit een visie die gebaseerd is op het industriële tijdperk. Binnen bedrijven waren veel hiërarchische lagen die ervoor zorgden dat je niet na hoefde te denken over problemen, dit werd voor je gedaan. Creatief denken werd niet gestimuleerd en daarmee niet of nauwelijks ontwikkeld.


Nu het binnen het digitale tijdperk steeds meer aankomt op zelfleiderschap, autonomie en het nemen van eigen verantwoordelijkheid, staan we meer en meer voor de uitdaging zelf na te denken over vraagstukken die we eerder niet tegen kwamen.

Creatief denken is niet voor iedereen makkelijk. Het is iets wat door een verplicht curriculum al op jonge leeftijd aan banden is gelegd en creativiteit kun je nou eenmaal niet googelen.


Creativiteit kun je aanwakkeren.

Wanneer je je in je vrije tijd bezig houdt met dans, theater, muziek of schrijven om maar wat te noemen, spreek je een gedeelte van je hersenen aan die ervoor zorgt dat je ook in alledaagse situaties makkelijker een oplossing kunt bedenken.


Wanneer je deze oefening in een vergadering voorlegt aan je team, daag je mensen uit op een andere manier te denken en te ervaren dat iedereen creatief kan zijn. Je bent in staat iets te creëren dat nog niet bestaat. Doen ze dit vaker, dan zal het steeds makkelijker worden oplossingen te bedenken voor nieuwe situaties en problemen. Ook wanneer je met je team voor een vraagstuk komt te staan dat een creatieve oplossing nodig heeft, kan het helpen eerst deze oefening te doen en daarna een brainstorm te houden over het actuele onderwerp.


Creatief bezig zijn zorgt er niet alleen voor dat je makkelijker problemen op kunt lossen, het maakt je ook een blijer mens


OEFENING

Neem 5 minuten de tijd om door te borduren op de volgende zin:


Ik wandelde door het park toen…


Maak hier minimaal 5 regels bij over het verloop, dit mogen er zeker ook meer zijn. Je krijgt hier 5 minuten voor. Maak het zo fantasierijk mogelijk, denk uit je comfort zone!


Comments


bottom of page