top of page
Handen omhoog

Grip op de Menopauze

Vitaliteit, bewustzijn, balans en plezier in jouw werk.

Professionele vrouw op kantoor
De menopauze hoeft niet een pauze te zijn in de carrière van een vrouw

 

Wat als we de menopauze bij vrouwen gaan zien als toegevoegde waarde voor de maatschappij en de organisatie?

Wat als we de menopauze bij vrouwen niet meer zouden stigmatiseren als vervelend of beperkend?

Wat als we de menopauze bij vrouwen als kracht gaan zien?

Wat als vrouwen in de menopauze vol zelfvertrouwen zouden zitten?

 

De menopauze is vaak onbesproken gebied binnen organisaties. We kunnen wel zeggen dat het een van de laatste taboes in onze maatschappij is. De werkplek weerspiegelt in veel gevallen het bredere sociale perspectief en de ongemak hiervan.

 

De menopauze hoeft niet een pauze te zijn in de carrière van een vrouw. Lijdzaam wachten tot deze periode voorbij is, is niet meer van deze tijd. Vrouwen spelen een grote rol binnen organisaties. De kennis, talenten en het potentieel van deze vrouwen wordt meer en meer gezien én gewaardeerd.

In je vrouwenkracht

Ondersteuning tijdens de menopauze is een hoeksteen van een inclusieve en rechtvaardige cultuur. De menopauze heeft geen invloed op ambitie en kunde van vrouwen, maar een gebrek aan steun, bewustzijn en kansen vanuit de organisatie wel. Een inclusieve organisatie zorgt ervoor dat vrouwen in de menopauze zich gesteund en betrokken voelen, zich kunnen blijven ontwikkelen en doel en zingeving ervaren.

We zijn, met het aanbreken van de menopauze, vaak geneigd de focus te leggen op het lichaam dat verandert, hormonen die uit balans zijn, opvliegers, nachtelijk zweten, depressie, vergeetachtigheid en concentratieproblemen om maar wat te noemen. We leven veelal in de overtuiging dat er zich voornamelijk ongemakken zouden voordoen wanneer een vrouw in de menopauze komt.

Een inusieve organisatie zorgt ervoor dat vrouwen in de menopauze zich gesteund en

Goed werkgeverschap zorgt voor een gezonde en veilige werkomgeving

1,8 miljoen werkende vrouwen zijn ouder dan 45 jaar.

Onderzoek laat zien dat ziekteverzuim oploopt bij vrouwen vanaf 45 jaar en dat een derde van het ziekteverzuim van vrouwen tussen de 45 en 60 jaar toe te kennen is aan overgangsklachten.

84% van de vrouwen in de overgang heeft psychische of lichamelijk klachten. Opvliegers (72%), slapeloosheid (70%) en vermoeidheid (67%) en gaan aan kop, gevolgd door stemmingswisselingen (54%) en hoofdpijn (30%).

Maar liefst een kwart van de vrouwen ervaart psychische klachten.

Voor 75% van de vrouwen hebben de symptomen die ze ervaren een nadelig effect op hun vermogen om te werken, met collega's om te gaan en relaties te onderhouden met degenen van wie ze houden.

 

Vrouwen in de (pre) menopauze ervaren minder zelfvertrouwen, voelen zich sneller afgeschreven en ervaren regelmatig verminderde arbeidsproductiviteit door opvliegers, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, spier en gewrichtsklachten en slaapstoornissen.

Het overgrote deel van de vrouwelijke werknemers geeft aan dat hun werkgever niet voldoende op de hoogte is van menopauze gerelateerde klachten.

1 op de 5 vrouwen vreest voor haar baan wanneer zij in de overgang komt, 1 op de 4 verwacht dat carrière mogelijkheden aanzienlijk minder worden als ze over dit onderwerp zouden beginnen.

Omdat we niet adequaat reageren op signalen van de (pre) menopauze, of doordat we niet in de gaten hebben wat er speelt, bij zowel de medewerker als de leidinggevende, zien we vaak een periode van ongedefinieerd verzuim dat voorkomen had kan worden.

Openheid en kennis op de werkvloer zorgen ervoor dat dit verzuim daalt. Begrip en erkenning op de werkvloer zorgt voor een positieve benadering en een efficiënte en vooral duurzame inzetbaarheid van waardevolle krachten.

Wij, van SmartLife Academy, gaan ervan uit dat de menopauze een periode is van transformatie naar meer innerlijke wijsheid, verhoogd zelfvertrouwen, kracht en diep vrouwelijk bewustzijn.

Wanneer je de signalen die je in het begin van de overgangsperiode krijgt, herkent en deze aanvaart en ziet als uitnodiging voor dit veranderproces, krijg je grip op de menopauze en ga je met een andere mindset, minder weerstand en vitaler dit avontuur aan.

Meer info over de programma's en coachingstrajecten die we aanbieden voor vrouwen in de menopauze? Neem contact met ons op. 

Vrouwen beoefenen van Yoga Outdoor
bottom of page